Merkittävää epävarmuutta rahoitusmittariennusteissa

Viivain Oy on 21.12.2023 julkaissut Osviitta-tietopalveluun kuuluvan Tulosennuste 2023 -raportin. Siinä käsitellään ammattikorkeakoulujen rahoitusmittareiden tulevaisuuden ennusteita ja tuotetaan tilastollinen analyysi Osviitta-ennakointimallin ennusteiden osumatarkkuudesta vuoden 2022 tulosten osalta. Tulevaisuuden ennusteet esitetään jokaisen vuoden osalta vuoteen 2030 saakka ja verrataan niitä aiempiin ennusteisiin. Lisäksi muodostetaan jokaisen mittarin osalta kolme skenaariota vuosien 2023–2028 tuloksista.

Moniin rahoitusmallimittariennusteisiin liittyy tällä kertaa poikkeuksellisen paljon epävarmuutta. Merkittävä epävarmuuden lähde ovat suuresti kasvaneet tutkintotavoitteet. Mikäli niitä lähdetään tavoittelemaan, voi se viedä resursseja muilta toiminnoilta ja johtaa mm. jatkuvassa oppimisessa ja ulkopuolisessa TKI-rahoituksessa heikompaan tuloskehitykseen.

Toinen epävarmuuden lähde tulee sopimuskauden 2025–2028 rahoitusmallista, missä on useita muutoksia. Vaikka muutokset ovat pääpiirteissään maltillisia, voi niillä olla yksittäisissä mittareissa suuriakin vaikutuksia. Kolmas merkittävä epävarmuustekijä löytyy ulkopuolisessa TKI-rahoituksessa, missä on merkittäviä eri suuntiin tuloksia vetäviä tekijöitä.

Osviitta-ennakointimallin tuottamat ennusteet osuivat vuonna 2022 selvästi vuotta 2021 heikommin. Yhteenlaskettu ennustevirhe nousi 4,6 % tasolta 6,1 %:iin. Selvästi merkittävin syy tulokseen oli amk-tutkintojen tuloskehitys, mikä oli selvästi ennakoitua heikompi. Monissa pienemmissä mittareissa, kuten yhteistyöopintopisteissä ja laadullisessa työllistymisessä ennusteet osuivat varsin hyvin.

Jukka Jonninen, Viivain Oy

 

Raportti on tilattavissa verkkolomakkeella hintaan 410 € + alv. Tulosennuste 2020 -raportti on luettavissa Viivaimen kotisivuilla (linkki).

Pdf-versio tiedotteesta